top of page

Hálaadás

Frissítve: 2022. jan. 24.


Gyermekkorom vasárnapjai rendszeres templomba járással teltek, de én nem nagyon örültem ennek, mert a vasárnap volt az egyetlen nap, amikor nem kellett iskolába menni, és akár délig is lehetett volna aludni. Bevallom, kisgyerekként sokszor untam a hosszú példabeszédeket, nem sokat értettem belőle, de egy mondat annyira tisztán megmaradt, hogy még máig sem felejtettem el. Tetszett nekem ez a mondat, mert tudtam, hogy az istentisztelet vége felé közeledünk, de el is csodálkoztam rajta mindig, amikor elhangzott: öltöztessük ünneplőbe a lelkünket.


Öltöztessük ünneplőbe a lelkünket? De hogyan? És melyik ruhámat adjam rá vajon?

Sokáig nem jött rá válasz.


Hálaadás napja van ma Amerikában, az ország ünnepel.


Bőségesen megterített asztal, a közepén a pirosra sült pulyka, mint egy király a trónján. Tálak sokasága körülötte, köretek, saláták, édességek. És a korona a “pumpkin”.

Erre a napra összegyűl a család, és elcsendesednek az indulatok. Az ünnepi melegség feledteti ideig-óráig a stresszes valóságot. Az indulatok kint maradnak az utcán. Nagymamák, nagytaták ülnek az asztalfőn, a szerencsésebbek körül sok gyermek, unoka, dédunoka.


Egy pillanatra a vacsora előtt megáll mindenki, és keresgélni kezdi önmagában, amiért hálás lehet.


Igen, hálát adhatunk a bőségesen terített asztalért, és hogy mindannyian körülötte ülünk egymásra mosolyogva. Hálát adhatunk, hogy van munkánk, hogy a gyerekek iskolába járnak, tanulnak, fejlődnek. Hálát adhatunk, hogy nem fázunk, és tető van a fejünk fölött. Hálát adhatunk azért, hogy nem remélt szépségeket láthattunk, utazhattunk, élményeket gyűjthettünk. Hálát adhatunk azért, hogy tehetünk másokért, embertársainkért. Hogy adhatunk. Adni a legnagyobb öröm. Nincsen kis adomány, nincs kicsi jótett. Ha szívből jön, minden óriás.

És nem utolsó sorban hálásak lehetünk, hogy egészségesek vagyunk. Hogy van erőnk vigyázni magunkra és egymásra. Hogy a nehéz idők megkíméltek, és a betegségek elkerültek, vagy enyhébben érintettek. Adjunk hálát, hogy élünk, és minden reggel egy szép napra ébredünk!


Ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket!


Boldog Hálaadást!







26 megtekintés

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page